MUDr. Dagmar Prokešová, endokrinologická ambulancia, Centrum pre liečbu obezity, Poliklinika Átrium, Rezedová 5, 821 01 Bratislava
Raňajky: 230 kcal
Tvarohová nátierka (25 g)
2 plátky chlebu Racio, 100 g nízkotučného tvarohu, 20 g zelenej časti jarnej cibuľky, 20 g strúhaného syra do 30 % t. v. s., 100 g červenej kápie
Obed: 360 kcal
Morčacie kocky so špagetami
100 g morčacieho mäsa, 5 g oleja, 50 g póru, 30 g sterilizovanej kukurice, 20 g zelenej časti zelera, 10 g sójovej omáčky, 30 g špagiet, soľ, chilli paprička
Mäso nakrájame na kocky, osolíme, pokvapkáme sójovou omáčkou. Pór nakrájame na kolieska a zelenú časť zeleru na kúsky. Na rozohriatom oleji opečieme mäso, keď obelie, pridáme chilli papričku, pór, elerovú vňať a ďalej opekáme. Do hotovej zmesi vmiešame kukuricu. Špagety uvaríme „na skus“, naservírujeme na tanier a prelejeme mäsovou zmesou.
Večera: 210 kcal (1 porcia)
Brokolica zapečená v jemnom cestíčku
na 4 porcie potrebujeme: 600 g brokolice, 100 ml nízkotučného mlieka, 1 lyž. hladkej múky, 2 bielky, 1 lyž. olivového oleja, 3 lyž. strúhanky, Podravka, biele korenie, pažítka, zemiaky (100 g/1 porcia)
Očistenú brokolicu uvaríme do polomäkka a necháme odkvapkať. V množstve mlieka primeranému brokolici rozmiešame hladkú múku, prevaríme a dochutíme Podravkou, bielym korením a soľou. Do vychladnutej omáčky vmiešame jemne nakrájanú pažítku a sneh z 2 bielkov. Zapekaciu misku vystriekame roztokom vody a oleja. Posypeme strúhankou a na dno rozložíme brokolicu. Zalejeme pripraveným cestíčkom a v predhriatej rúre pečieme asi 20 minút. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom (ktorého kcal hodnotu pripočítame).