MUDr. Dagmar Prokešová, endokrinologická ambulancia, Centrum pre liečbu obezity, Poliklinika Átrium, Rezedová 5, 821 01 Bratislava
Ak poznáte energetické hodnoty potravín, resp. nutričné hodnoty, bude sa vám ľahšie chudnúť. Podmienkou chudnutia je, aby bol váš príjem energie v potravinách a nápojoch nižší ako je váš výdaj. Takto sa dostanete do vhodnej energetickej bilancie. Bez správnych informácií nemusíme mať predstavu, ktoré sú tie energeticky bohaté potraviny. V jednom prieskume dostali respondenti otázku, ako dlho by sa mali bicyklovať na stacionárnom bicykli, aby spálili jednu čokoládovú sušienku. Väčšina odpovedí znela: od 10 do 15 minút. Avšak po zapojení meracích prístrojov sa ukázalo, že na spálenie energie, ktorú respondent získal zo sušienky potreboval bicyklovať 46 minút. Aj na základe tohto prieskumu, ale aj na základe vlastných skúseností je dobré nájsť si čas a zistiť, koľko energie (kilokalórií) denne prijmete. Energia potravín býva uvedená v dvoch jednotkách:
-
a) kj – kilojouly
-
b) kcal – kilokalórie
Majte na pamäti: pokiaľ sú na potravine uvedené kilojouly (kJ) a chcete si ich prepočítať na kalórie(kcal), tak kilojouly (kj) vydeľte 4,19 a dostanete množstvo kalórií (kcal). Napríklad: 419 kj = 100 kcal (kalórií) (419 delené 4,19 = 100) a naopak 100 kcal = 419 kj (kilojoulov) (100 krát 4,19 = 419) My vám ponúkame tabuľku často používaných potravín, kde nájdete energetické a nutričné hodnoty, ktoré sú uvádzané na 100 g/100 ml
Mäso, mäsové výrobky, hydina, ryby
Mliečne výrobky
Pekárenské výrobky
Zelenina
Ovocie
Nealkoholické nápoje